U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

September 2017: De prachtige bergwereld van Biros en Bethmale

Een heerlijke wandelweek met een driedaagse tocht in de bergen

 

In deze week neem ik je mee de bergen in voor een kennismaking met twee valleien. De Vallée de Bethmale is mijn thuisbasis en de Vallée du Biros ligt ernaast. De valleien samen zijn een schitterend bergebied. Boordevol variatie, onbedorven, talloze wandelroutes, onbekende mooie uithoeken, kraakheldere bergmeren. Maar ook een gebied met sporen van het verleden. Ik denk bij voorbeeld aan de vele restanten van mijngebouwen (lood- en zinkmijnen) nabij Eylie. Restanten die goed passen in het ruwe, onherbergzame karakter van dit deel van de Pyreneeën. De hoofdmoot van de week wordt natuurlijk gevormd door een driedaagse toer door de bergen waarbij we twee keer zullen overnachten in Refuge d'Araing, een bemande hut van de Franse Alpinistenclub. Een gevarieerd traject brengt ons bij de hut. Op de tweede dag gaan we proberen de top van de Pic de Crabère te bereiken. Een imposante berg die op de grens met Spanje ligt. De ongelooflijke uitzichten op de top zijn een passende beloning voor de inspanningen. Aansluitend maken we nog een uitstapje naar het fraaie Etang d'Uls, een schilderachtig bergmeer. En op de derde dag gaan we over de route van de GR 10 terug naar Eylie, waarbij onderweg de oude mijngebouwen van Bentaillou passeren. Heel mooi deze driedaagse, maar laten we de twee wandelingen in de Vallée de Bethmale ook niet uitvlakken. De wandeling waarmee de week wordt geopend is een prettige, ontspannen wandeling over een kam die uitzicht biedt op de hoge toppen die de grens met Spanje vormen en de afsluitende wandeling is er één in een onbekende uithoek. Heel gevarieerd en met het onvolprezen Lac d'Ayes als een van de hoogtepunten.

 

 

Op de top van de Crabère. Wat een uitzicht!Op de top van de Crabère. Wat een uitzicht!

 

 

 

Deze wandelweek is ook geschikt voor minder ervaren bergwandelaars.

Het kan dienen als een mooie kennismaking met het hooggebergte van de Pyreneeën.

Een goede conditie is echter wel nodig

 

Wanneer: 16 - 23 september 2017

Maximum aantal deelnemers: 7

 

In schema ziet de week er als volgt uit:

16 september: Aankomst in Ayet bij de Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje maken we kennis en we nemen de week alvast door.

17 september: Een ontspannen wandeling over een bergkam met schitterende uitzichten op de hoge toppen die de grens met Spanje bepalen, is een mooi begin van de wandelweek. Klimmen: 200 meter; dalen: 850 meter. Tijdsduur: 5.30u

18 september: Vanuit het bergdorpje Eylie klimmen we door bos, later open landschap, tot aan de Col des Cos, die mooie panorama's biedt op onder andere de Mont Valier. Na een rustige daling door een prachtig beukenbos klimmen we stevig tot we uiteindelijk bij het Etang d'Araing zijn. Refuge d'Araing kijkt uit op het meer dat omgeven wordt door ruige toppen. Klimmen: 1100m. Duur: 4.45u

19 september: Bij de refuge kijk je onder andere tegen de Pic de Crabère aan. Een indrukwekkende top. Toch is de berg al wandelend te bereiken. Een stevige klim, dat wel, maar te doen. De uitzichten op de top zijn subliem. Toppen die eruit schieten zijn die van het Maladeta-massief, het hoogste massief van de Pyreneeën. Als de weergoden meewerken is dit een plek om een tijdje te blijven. We dalen weer een stuk af en maken een rondwandeling waarbij we Etang d'Uls bezoeken, een meer dat in een drassig gebied. Een rondje vol afwisseling. Duur: 6 uur. Klimmen en dalen: 850m.

20 september: de derde dag van de tocht begint met de klim naar de Serre d'Araing, waar we voor de laatste keer het meer, de Crabère en de hut kunnen zien. We dalen af tegen een decor van imposante toppen naar de oude mijngebouwen van Bentaillou. En aansluitend dalen we stevig verder af over de route van de GR 10 tot we weer in Eylie zijn. Een mooie etappe is dit ter afsluiting van de driedaagse. Duur: 5 uur. Klimmen: 300m, dalen 1200m

21 september: rustdag en die heb je ook wel verdiend na de inspanningen van de afgelopen dagen. En natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid een wandeling maken. Graag help ik je met het maken van een keuze uit het enorme aanbod aan wandelingen die ik voor mijn gasten heb uitgeschreven.

22 september: we gaan er een mooie afsluiting van maken. Aan de zuidzijde van de Vallée de Bethmale maken we een beste, gevarieerde wandeling, waarbij we langdurig de GR 10 volgen. Het etang d'Ayes is een van de hoogtepunten. Dit kraakheldere, groenblauwe meer weet iedereen voor zich te winnen. Maar we volgen ook nog een tijdje een smalle bergkam. Prachtig om daarmee af te sluiten! Duur: 5.30u

23 september: na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar

 

het prachtige Etang d'Arainghet prachtige Etang d'Araing

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 475
Inbegrepen:
5 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt);

2 overnachtingen in een berghut (slaapzaal)

4 maaltijden in de Petit Refuge; 2 maaltijden in de berghut;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

gebruik wandelkaartje en routebeschrijving.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.

Let op: ik kook niet op 20 september, de dag dat we terugkomen van de driedaagse tocht. Op die dag kunnen we in een goedkoop restaurantje eten. Dat is voor eigen rekening.

 

Voor de berghut heb je een lakenzak nodig. Je kunt ook een slaapzak meenemen. Dekens en kussens zijn voorhanden in de hut.


Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan


Merens=paarden in de Vallée de BethmaleMerens=paarden in de Vallée de Bethmale

 

 

 

Terug naar overzicht wandelweken