U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

September 2017: In het hart van het Parc National des Pyrénées Occidentales

hoogtepunten van het nationale park

 

Misschien heb je wel eens gehoord van de het Cirque de Gavarnie. Dit enorme keteldal, met toppen hoger dan 3000m, is het bekendste stukje Pyreneeën. Van oudsher gaan de toeristen massaal naar Gavarnie, dat een belangrijke toeristische trekpleister is. Natuurlijk zouden we kunnen doen, wat alle toeristen doen en dat is in een rechte lijn naar het Cirque de Gavarnie en zijn grote waterval lopen. Maar laat dat nu het minst interessante zijn wat je als wandelaar kunt doen in Gavarnie. Nee, wij pakken het anders aan. Via een omweg, die prachtige uitzichten biedt over de vallei en het Cirque de Gavarnie lopen we tot aan de voet van dit ongelooflijke natuurfenomeen. Aansluitend klimmen we naar Refuge des Espuguettes die uitzichten biedt waarvan je eigenlijk alleen maar kunt dromen. En dat we op de tweede dag naar de top van de Piméné (2801m) gaan is nog mooier. Een schitterende tweedaagse maken we dus in de Vallée de Gavarnie, een traject dat recht doet aan het Cirque de  Gavarnie en waarbij we ook een berg te zien krijgen, die een belangrijke rol speelt in de driedaagse tocht die we in de omgeving van Cauterets maken; de Vignemale, met 3298m de hoogste top op de Frans-Spaanse grens. Ten zuiden van Cauterets ligt een gebied dat totaal anders is dan het Cirque de Gavarnie. Het is een gebied met heel veel water. In de vorm van talloze bergmeren, watervallen en glinsterende bergbeken. Maar toch ook een gebied met een imposant gebergte. En de meest tot de verbeelding sprekende berg is de Vignemale. Onze driedaagse tocht brengt ons op de eerste dag aan de voet van de noordkant van deze kanjer. Wat een plek om in een hut te overnachten! De volgende twee dagen zijn van grote schoonheid waarbij we talloze bergmeren zullen passeren. Op en top genieten wordt het tijdens deze driedaagse tocht. Tussen de beide tochten heb ik een rustige dagwandeling gepland in de Vallée de Lutour. Ik ben erg ingenomen met het programma en ik weet zeker dat we hier een hele bijzondere week mee gaan beleven.

 

 Uitzicht op het Cirque de GavarnieUitzicht op het Cirque de Gavarnie

 

 Wanneer: 2-9 september 2017

Maximum aantal deelnemers: 8

 

Dit is een mooie, sportieve wandelweek voor wandelaars met ervaring in het hooggebergte. En bovendien een prachtige kennismaking met het Parc National.

Een goede conditie is een vereiste.

Onderstaand schema is niet heilig. We zijn afhankelijk van de omstandigheden. Veranderingen in het programma zijn mogelijk. 

 

De week ziet er in schema als volgt uit:

2 september: We ontmoeten elkaar in Gavarnie en onder het genot van een drankje nemen we de week alvast door. We overnachten in een gite d'étape. 

3 september: Deze dag staat volledig in het teken van het Cirque de Gavarnie. Een mooie route brengt ons op een pleteautje dat fraaie uitzichten biedt. Van daaraf dalen we licht tot in het hart van het keteldal. Aansluitend klimmen we langs rotswandjes en later door open terrein tot aan de schitterend gesitueerde Refuge des Espuguettes. Bij mooi weer is het daar op en top genieten van het zicht op de toppen van het Cirque de Gavarnie. Duur: 5.30u. Klimmen: ruim 800m.

4 september: We gaan de hoogte in en wandelen naar de top van de Piméné (2801m), een van de beste uitzichttoppen van de streek. Adembenemend! We keren terug naar de hut en dalen af naar Gavarnie. Klimmen: bijna 800m en een lange daling. Duur: 6 uur. Aansluitend rijden we naar Cauterets waar we overnachten in een gite d'etape.

5 september: Vandaag kun je een rustdag houden om een beetje bij te komen van de inspanningen, maar je kunt ook meegaan voor een mooie wandeling in de Vallée du Lutour. We rijden naar La Fruitière in de Vallée du Lutour en lopen van daaruit door de waterrijke vallei naar het Lac d'Estom. Klimmen en dalen: ruim 400m. Duur: 3.30u. We overnachten in dezelfde gite d'etape waar we 's avonds gezamenlijk koken.

6 september: We gaan per bus van Cauterets naar de Pont d'Espagne (bijna 1500m) met zijn imposante watervallen. Daar beginnen we aan onze driedaagse tocht. Door de Vallée de Gaube klimmen we door naaldbos tot aan het bekende Lac de Gaube. De toppen van de Vignemale zijn in de verte dan al te zien. Heerlijke klim volgt dan door de vallei tot aan de noordkant van de Vignemale waarop je niet uitgekeken kunt raken. Een van de mooiste plekken voor een overnachting in de Pyreneeën! Duur: 3 uur. Klimmen: 650m

7 september: de wandeling van vandaag begint met een pittige klim naar de Spaanse grens. Op de Col des Mulets (2592m) gaan we de grens over en door onherbergzaam gebied lopen naar een andere bergpas. Hier gaan we Frankrijk weer in. Nu volgt een erg mooie afdaling langs meertjes tot aan Refuge Wallon die uitkijkt op een grote vlakte, het Pla de Gole met talloze oude naaldbomen. Ook dit is weer een hele mooie plek voor een overnachting. Duur: 5.30u. Klimmen: 500m, dalen: 700m

8 september: Op de laatste dag volgen we een route langs verschillende bergmeren, het een nog mooier dan het andere, en dalen dan af tot aan de Pont d'Espagne. Over de zogeheten "sentier des cascades", het watervallenpad, dalen we langs enkele watervallen tot we uiteindelijk in Cauterets aankomen. Zeer mooie en afwisselende afsluiting van de wandelweek. Klimmen: 550. dalen: 1500m

9 september: na het ontbijt nemen we afscheid.

 

Lac Nère, een van de vele prachtige meren op de routeLac Nère, een van de vele prachtige meren op de route

 

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 595
Inbegrepen:
7 overnachtingen in een berghut of gite d'etape

ontbijt en avondmaaltijden op alle dagen. Op de eerste dag wordt het avondmaal door mij verzorgd en op de vierde dag koken we samen (op mijn kosten);

lunchpakketten op alle wandeldagen;

Begeleiding van de wandelingen.

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers (Gavarnie - Cauterets en Cauterets - Pont d'Espagne),  verzekering, drankjes.


Voor de overnachtingen in de gites en berghutten heb je een lakenzak nodig. Je kunt ook een slaapzak meenemen.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan


de beroemde noordkant van de Vignemalede beroemde noordkant van de Vignemale


Terug naar overzicht wandelweken