U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

14 - 21 oktober 2017: Herfst in de Franse en Spaanse Pyreneeën

een wandelweek vol verrassingen

 

Het is altijd een verlangen in mij geweest om met enkele mensen naar enkele van de meest bijzondere landschappen van de Pyreneeën te gaan. Landschappen die voor een deel in Aragon liggen, aan de zuidrand van de Pyreneeën. Een hoe mooi is het om in het najaar, als de bomen beginnen te kleuren, naar Aragon te gaan! Het is niet meer zo warm bovendien en de zomerdrukte is voorbij. Juist dan kun je optimaal genieten van enkele bijzondere stukjes Pyreneeën. Ik denk aan de Congost de Mont-Rebei, een nauwe kloof op de grens met Catalunya, de Mallos de Riglos, de loodrechte rotswanden die boven het dorpje Riglos uitsteken en de Sierra de Mascun, een mysterieuze gorge met bizarre rotsformaties. De reis eindigt in het dorp Lescun in de Franse Pyreneeën. Daar gaan we nog een hele mooie wandeling maken in een prachtig kalkstenen gebied, dat iets weg heeft van de Dolomieten. Een lange serie kale, grijze toppen domineert het landschap en steekt scherp af tegen de bossen en weilanden. Het aanschouwen is al mooi, maar het wandelen in zo'n omgeving is nog beter. 

 

Cirque de Lescun, een prachtig gebied!Cirque de Lescun, een prachtig gebied!

 

 

Voor je ligt een wandelweek vol dynamiek. We zullen ons regelmatig verplaatsen en verblijven nooit langer dan twee nachten op één plek. Het is een reis met veel indrukken door sprookjesachtige gebieden, die goeddeels zijn leeggelopen. Verschillende verlaten dorpen en gehuchten zullen we op onze wandelingen ontmoeten. Ook dat is een indringende ervaring. We doen geen loodzware bergwandelingen. Het genieten van de mooie omgeving staat centraal. Moeilijk zijn de wandelingen ook niet, maar de wandeling door de Congost de Mont-Rebei is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. De week is bij uitstek geschikt voor natuurfotografen.

 

 

het in de rotsen uitgehakte pad in de Congost de Mont-Rebeihet in de rotsen uitgehakte pad in de Congost de Mont-Rebei

 

Wanneer: 14 - 21 oktober 2017

Maximaal aantal deelnemers: 7

 

De week ziet er in schema als volgt uit:

14 oktober: in de aanloop naar de week spreken we af waar we elkaar ontmoeten. Dat zal in een dorp in de Franse Pyreneeën zijn. Van daaruit rijden we gezamenlijk naar de herberg van Montfalco, in het hart van de Montsec, op de grens van Aragon en Catalunya. We rusten daar uit en nemen de week door. 's Avonds gaan we nog even naar Ermita de Santa Quiteria, een 11e eeuws kerkje dat op een rotswand is gebouwd. Prachtige plek en mooi uitzicht over de streek.

15 oktober: de eerste wandeling is die naar de Congost de Mont-Rebei, een nauwe kloof waarin een pad is uitgehakt in de rotsen. Om er te kunnen komen heeft men een pad gemaakt met twee passages over een trap die tegen de rotsen is gebouwd. De trappen zijn zeer solide en veilig maar mensen met veel hoogtevrees zullen het er moeilijk mee hebben. Erg mooie, indrukwekkende wandeling. Duur: 5 uur, hoogteverschil: 650 meter.

16 oktober: we verlaten Montfalco, maar maken nog wel de wandeling naar de top van Montsec, een berg die ongelooflijke panorama's biedt op de Pyreneese bergketen. Mooie wandeling door een kalkstenen massief. Aansluitend rijden we richting Rodellar in de Sierra de Guara. we overnachten in een herberg op 4 kilometer van Rodellar. Duur wandeling: 3 uur; hoogteverschil: 500 meter.

17 oktober: een rondwandeling door een schitterend gebied met opvallend gevormde kalkrotsen, een nauwe kloof en verlaten dorpjes. De Sierra de Mascun is een paradijs voor wandelaars (en trouwens ook voor klimmers!). Misschien wel de mooiste wandeling van de week. Duur: 4.45u; hoogteverschil: 400 meter. Aansluitend rijden we naar het dorp Miglos.

18 oktober: Riglos ligt aan de voet van de imposante Mallos de Riglos, loodrechte rotswanden, waar veel klimmers op af komen. En ook gieren, die hier in grote aantallen nestelen. Wij gaan er een rondwandeling maken waarbij we tussen de rotsen door laveren. Opnieuw een pracht van een wandeling. Duur: 3 uur; hoogteverschil: 400 meter.

19 oktober: we verlaten Riglos en rijden naar Frankrijk via het Valle de Canfranc. Dichtbij de grens met Spanje maken we een korte wandeling waarbij we de grens zullen bereiken. Onderweg passeren we een mooi bergmeer. De uitzichten vanaf de grens op met name de Pic du Midi d'Ossau, een berg die je niet over het hoofd kunt zien, zijn om in te lijsten. Duur: 2.45u; hoogteverschil: 450m. Aansluitend rijden we door naar Lescun in de Vallée d'Aspe (Frankrijk).

20 oktober: het dorpje Lescu wordt omgeven door kale, kalkstenen toppen. Het landschap heeft iets weg van de Dolomieten. We begeven ons in dit gebergte en maken de mooie wandeling naar de Cabanes d'Ansabère, die aan de voet liggen van de meest markante bergtoppen van de streek: de scherpe Aiguilles d'Ansabère. We klimmen nog verder naar het kleine Lac d'Ansabère dat mooie uitzichten biedt over het gebergte. Duur: 5.30u; hoogteverschil: 900m.

21 oktober: na het ontbijt in Lescun nemen we afscheid.

 

Ermita de Santa Quiteria in de avondErmita de Santa Quiteria in de avond

 

Praktische informatie:

Prijs van de week per persoon: € 595
Inbegrepen: 

7 overnachtingen in gites (slaapzaaltje);

ontbijt en avondmaaltijd in de gites;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

begeleiding van de wandelingen (alle wandelingen worden door mij begeleid).

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.

Je hebt voor deze reis eigen vervoer nodig. Nochtans kunnen we zo afspreken dat maximaal twee mensen met mij meerijden. De anderen zouden dan eventueel samen kunnen rijden. Dat is een kwestie afspreken. Let op: we rijden op 14 oktober naar Montfalco, waar de herberg ligt voor de eerste twee nachten. De laatste 15 kilometer van de route gaat over een onverharde weg, die echter in goede staat verkeert en waarover je met een gewone auto kunt rijden.

 

Voor de gites heb je een lakenzak nodig. Je kunt ook een slaapzak meenemen. Dekens en kussens zijn voorhanden in de gites.


Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

het dorpje Riglos en de Mallos de Rigloshet dorpje Riglos en de Mallos de Riglos

 

 

 Terug naar overzicht wandelweken