U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mei 2017: voorjaar in de Pyreneeën

een tijd van verandering in de bergen

 

Deze wandelweek is al volgeboekt!

 

Het voorjaar is een boeiende periode in de Pyreneeën. Een tijd van verandering. In het vroege voorjaar, maart en april, gaan de veranderingen nog langzaam, maar in mei explodeert de natuur. De bomen kleuren weer groen, hellingen vol varens ontstaan weer uit het niets, het vee wordt het middelgebergte in gebracht, gieren laten zich weer zien, orchideeën zijn overal te bewonderen. Wat is het mooi om dit allemaal mee te maken! Daarom leek het mij ook een goed idee om (opnieuw) een wandelweek te organiseren in mei, als de temperaturen aangenaam zijn geworden en het heerlijk toeven is in de bergen. "Mijn" streek is van alle markten thuis, zul je in deze week ontdekken. Verschillende valleien worden verkend. Natuurlijk mijn thuishaven, de Vallée de Bethmale, waar we beginnen en eindigen. Twee totaal verschillende wandelingen. Een mooie openingswandeling aan de noordkant van de vallei is een aangename kennismaking met de streek en de afsluiter is een intensieve bergwandeling vol variatie en met het schitterende bergmeer Lac d'Ayes als een van de hoogtepunten. De Vallée du Biros, waarin zoveel is te ontdekken, mag natuurlijk niet ontbreken in deze week. We maken de bekende wandeling naar Chapelle de l'Isard, het kapelletje dat midden in de bergen ligt. Een wandeling die te boek staat als een van de mooiste wandelingen in deze veelzijdige vallei. De tweede wandeling in de Vallée du Biros is die naar de oude marmergroeve van Balacet en de Pic de l'Araing. Een heel andere wandeling weer, die vooral in het teken staat van de uitzichten, die gerust buitengewoon genoemd mogen worden. En ja, we overnachten ook een keer in de Vallée du Biros. Daarvoor gaan we naar Eylie, het gehucht "aan het eind van de wereld". Bijzondere plek om daar te overnachten in de gite d'étape. Nou, en dan is er nog de Vallée de Bellongue, waar we in een stille uithoek een juweel van een wandeling gaan maken. Wat een prachtig gebied is dit. Hoe vaak ben ik er al niet geweest met mijn gasten? En nog nooit heb ik iemand ontmoet die er niet enthousiast over is. Wat een week, ik heb er nu al zin in!

 

In de verte lonkt de besneeuwde top van de Mont ValierIn de verte lonkt de besneeuwde top van de Mont Valier

 

Wanneer: 20-27 mei 2017

Maximum aantal deelnemers: 7

 

Heerlijke periode om in de Pyreneeën te zijn.

De natuur is tot bloei gekomen; wat is het dan genieten.

Prachtige week ook om even te ontsnappen aan de drukte en hectiek van het dagelijks bestaan;

Deze week is ook geschikt voor wandelaars met weinig ervaring in de bergen, maar het zijn wel (niet te zware) sportieve wandelingen voor mensen die een redelijke conditie hebben.

 

de bomen rondom het beroemde Lac de Bethmale kleuren weer groen in meide bomen rondom het beroemde Lac de Bethmale kleuren weer groen in mei

 

De week ziet er in schema als volgt uit:

20 mei: Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. 's Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

21 mei: We rijden 's ochtends naar de Col de la Core (1395m) om van daaruit te wandelen. Na een aanloop door bos volgen we de bergkam ten noorden van de Vallée de Bethmale. Een kam die geweldige panorama's biedt op een lange serie besneeuwde grenstoppen maar ook op het glooiende Franse achterland. Een lange, gelijkmatige daling brengt ons onder in de vallei en via de karakteristieke dorpjes Villargein, Aret en Samortein lopen we naar Ayet. Duur: 5 uur. Klimmen: 200m; dalen 900m.

22 mei: vandaag verkassen we naar de Vallée du Biros en een van de mooiste wandelingen in deze prachtige vallei zullen we er maken: die naar het Chapelle de l'Isard. Een kapelletje dat midden in de bergen is gebouwd op een mooie, open plek die uitzicht op de kale toppen die de grens met Spanje vormen. Prachtige beukenbossen ook in deze aangename, niet te zware wandeling. Aansluitend rijden we naar het gehucht Eylie, waar jullie overnachten in de plaatselijke gite d'etape. Klimmen en dalen: 600m. Duur: 4.30u

23 mei: nog een wandeling in de Vallée du Biros. Deze keer gaan we naar het gehucht Balacet aan de noordzijde van de vallei. Heerlijke wandeling naar een oude marmergroeve en een hutje dat op een bergpas ligt. Prachtige plek voor een pauze. De uitzichten zijn adembenemend. We zoeken het nog iets hogerop en klimmen naar de Pic de l'Arraing en reken maar dat je voor de inspanningen wordt beloond. Erg mooie wandeling. Klimmen en dalen: 750m. Duur: 4.15u. Tot slot rijden we terug naar Ayet.

24: Rustdag, in ieder geval voor mij. Misschien wil je vandaag ook lopen, zonder begeleiding dan. Dat kan natuurlijk. Materiaal genoeg in de Petit Refuge en ik help je graag met het maken van een goede keuze,

25 mei: Een vallei waar we nog niet zijn geweest, is de Vallée de Bellongue. In een uithoek van deze stille vallei maken we een beste wandeling tegen de flanken van de Pic de la Calabasse. Op en top genieten in een gebied dat charmeert door zijn variatie, sfeer en harmonie. Misschien wel de mooiste wandeling van de week. Klimmen en dalen: 600m. Duur: 5 uur.

26 mei: we sluiten de week af met een wandeling dichtbij huis in de Vallée de Bethmale, aan de zuidzijde ervan. We starten op hoogte en een pittig klimmetje brengt ons bij een van de mooiste bergmeren van de streek: Etang d'Ayes. Kraakhelder en een opvallende groenblauwe kleur. Hele mooie plek om even bij te komen van de inspanningen. Na nog een pittig klimmetje over de route van de GR10 banen we ons een weg naar een bergkam, die we een tijdje zullen volgen. Mooie uitzichten op onder andere de bekendste berg van de streek, de Mont Valier (2838m), waarop nog veel sneeuw ligt. Een afwisselende afdaling brengt ons terug bij de auto. Een waardige afsluiting van de wandelweek. Klimmen en dalen: 600m. Duur: 5.15u

27 mei: na het ontbijt nemen we afscheid.

 

Let op: het programma is niet heilig en kan afhankelijk van de omstandigheden worden aangepast

 

genieten in de Vallée de Bellongue, wandeling 25 meigenieten in de Vallée de Bellongue, wandeling 25 mei

 

 

 Praktische informatie

 

Prijs van de week per persoon: € 450
Inbegrepen: 
6 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt) en 1 overnachting in de gite d'etape van Eylie (slaapzaaltje);

 

5 avondmaaltijden (5 in de Petit Refuge en 1 in de gite d'étape van Eylie) en 7 ontbijtjes.

Ik kook niet op 25 mei. Op die dag kunnen we in een goedkoop restaurantje eten (dit is voor eigen rekening).

 

lunchpakketten op alle wandeldagen;

 

Begeleiding van de wandelingen.

 

Niet inbegrepen:

Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers,  verzekering, drankjes.

Avondeten op 25 mei (restaurant).

Voor de overnachtingen in de gite d'étape van Eylie heb je een lakenzak nodig. Je kunt ook een slaapzak meenemen. Dekens en kussens zijn voorhanden in de gite.


Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

een en al sfeer in de maand mei. Foto gemaakt vanaf de Petit Refuge!een en al sfeer in de maand mei. Foto gemaakt vanaf de Petit Refuge!

 

 

 

 Terug naar overzicht wandelweken